26 Ocak 2017 Perşembe

"Evet"te desen "Hayır" da desen oyunu sen kuruyor olacaksın.

Neden “evet” veya neden “hayır” demeliyiz bunu tartışmak yerine birbirimizi linç edercesine saldırırsak sonunda kaybeden yine biz oluruz. Bu referandum işini inatlaşarak sonuçlandırmak yerine makul eleştiri seviyelerinde tartışarak netleşsek mutlak kazanan biz olacağız. Yoksa özgürce fikrini beyan eden insanları insanlık dışı yöntem ve söylemlerle günah keçisi haline getirirsek, özlemini duyduğumuz fakat bu kafayla da asla gidemeyeceğimiz demokrasi kavramında uzaklaşmaya devam edeceğiz.

Cumhuriyet, hükûmet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Burada bir değişiklik olmuyor yani rejim değişmiyor yine sen gidip seni yönetecek adamı kendin seçeceksin.

Bugüne kadar ülkemizde sembolik bir Cumhurbaşkanlığı vardı.

Sembolik Cumhurbaşkanlığı: Ülkeyi ve milleti temsil eden seçilmiş bir kişinin devletin başında bulunmasıdır. Sadece temsil yetkisi vardır. Çoğu zaman meclis tarafından seçilir (kesin bir kural değildir). Fiili idare görevi ve sorumluluğu yoktur. Tüm yetkiler başbakandadır.

Bu sistemle etkin bir cumhurbaşkanlığı sistemi getirilmek isteniyor.

Etkin Cumhurbaşkanlığı (Yarı-Başkanlık): Geniş yetkileri vardır ve başbakan (CB yardımcıları) üzerinde bağlayıcıdır. Genellikle halk tarafından seçilir.

Peki ne, hangi konular oylanacak? Özetle, sıkmadan şöyle;

  • ·         Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.
  • ·         Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını öngörüyor.
  • Seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor. 
  • ·         TBMM seçimleri 4 yılda değil, 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanı seçimleri de TBMM seçimleri gibi 5 yılda bir olacak ve seçmenler, iki seçim için aynı gün sandığa gidecek.
  • ·         TBMM'nin görevleri ve yetkileri, "kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek" olarak sıralanıyor.
  • ·         Buna göre, TBMM, Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.
  • ·         Doğrudan halk tarafından seçilen ve siyasal bir kişilik olan cumhurbaşkanının, partisiyle ilişkisinin kesilmesine dair hükmü yürürlükten kalkacak.
  • ·         Kanunda yapılan düzenlemeyle, Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak. 
  • ·         Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.
  • ·         Cumhurbaşkanına, seçildikten sonra bir veya daha fazla cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilmesi imkanı tanınacak
  • ·         TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte gerçekleştirilecek.
  • ·         Cumhurbaşkanı; tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinin yanı sıra savaş, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi, seferberlik, ayaklanma, vatan veya cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın, ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; şiddet olayları nedeniyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edebilecek.
  • ·         Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilecek.
  • ·         Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler ve Savcılar Kurulu şeklinde değişecek. Kurulun üye sayısı 13, daire sayısı 2 olacak. Kurula Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak.
  • ·         Kamu idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılacak.

Sonuç, yukarıda sayılan kanun değişiklikleri ile yetkisi ve gücü arttırılmış halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı, onu denetleyen ve çalışmalarına devam eden ve yine halk tarafından şekillendirilen bir Türkiye Büyük Millet Meclisi.

Velhasıl biraz zaman ayırıp ne değişiyor diye bakmak yeterli aslında.
 Gerisi, o da sana kalmış, otur tek tek oku, kararı yine sen vereceksin.

Siyasetin kimin için yapıldığına seçtiğin vekil vasıtasıyla sen karar verirsin. Çok fazla polemige gerek yok, son 30-40 yıllık Türk siyasi tarihinde çok farklı simaların ve yapılar geldi geçti. Büyük bir kısmına tanıklık etmiş biri olarak bu köprünün altından çok su aktı diyebilirim. İnanın bunu samimiyetimle söylüyorum, 1970’leri 1980’leri 2000’leri ve günümüzü görmüş biri olarak çok değiştik ve çokta değişeceğiz bunu olumlu yönde söylüyorum. Sadece açın o günlerde ülkemizde neler yaşanmış, kimler neler için savaş vermiş ve bugün o değerleri kimler savunuyor ya da hayata geçirmiş, okuyun. Okuyun ve o günlerle bugünleri kıyaslayın. Kronik söylemlerin ne kadar da anlamsız olduğunu göreceksiniz.

Siyaset çok tehlikeli ve sıkça manevraların yapıldığı bir uğraşı alanıdır. Siyasetçin değil mantığının sesini dinle.."Evet"te desen "Hayır" da desen oyunu sen kuruyor olacaksın.
chp nin evet yazan seçim otobüsleri ile ilgili görsel sonucu


Hiç yorum yok: